aftrekbare beroepskosten zelfstandigen

Relatiegeschenken

Relatiegeschenken zijn voorwerpen die worden weggegeven aan beroepsrelaties (klanten, leveranciers, ...) naar aanleiding van bv Kerstmis, een bedrijfsopening, ...

Let op, er is een verschil tussen relatiegeschenken en reclameartikelen.

  • wanneer het geschenk niets te maken heeft met de onderneming gaat het over een relatiegeschenk (bv een fles wijn geschonken door een softwarebedrijf)
  • Wanneer het geschenk iets te maken heeft met de onderneming gaat het over een reclameartikel (bv een gratis flesje shampoo geschonken door een kapper)

Reclameartikelen zijn 100% aftrekbaar, relatiegeschenken niet.

De aftrekbaarheid van relatiegeschenken hangt af van de waarde ervan

Om de waarde van een geschenk te bepalen moet men alle voorwerpen die gelijktijdig aan één persoon gegeven worden samenvoegen.

Kostprijs per ontvanger < €50

In dit geval kan je 100% van de BTW op de aankoop van het geschenk terugtrekken. Let wel op: de algemene regel blijft gelden dat je dit enkel kan indien je een geldige factuur van de aankoop kan voorleggen. Een kassaticket is niet voldoende.

Verder kan je deze aankoop in jouw boekhouding als een kost opnemen maar slechts 50% van deze aankoop is aftrekbaar op het moment dat jouw winst berekend wordt voor de belastingaangifte.

Kostprijs per ontvanger > €50

In dit geval is de BTW niet aftrekbaar.

Verder kan je deze aankoop wel nog in jouw boekhouding als een kost opnemen maar slechts 50% van deze aankoop is aftrekbaar op het moment dat jouw winst berekend wordt voor de belastingaangifte. De BTW die je op deze aankoop niet kon terugtrekken maakt wel nog deel uit van deze aankoop.

Stel dus dat het geschenk 100 euro + 21 euro BTW kostte dan mag er 50% van 121 euro als aftrekbare kost worden opgenomen in jouw boekhouding.

Kleine geschenken van geringe waarde

Kleine geschenken van geringe waarde die op grote schaal worden weggegeven met het logo van het bedrijf (balpennen, memory sticks) hebben een gunstigere fiscale aftrekbaarheid.

De BTW op deze aankopen kan je 100% terugtrekken en deze kost mag je ook volledig opnemen als een aftrekbare kost in jouw boekhouding!

Sponsoring

Wanneer je goederen weggeeft als sponsoring waarbij er een duidelijk bewezen tegenprestatie is worden deze aanzien als publiciteit en gelden er ook voordeligere fiscale aftrekbaarheid. Let op, het mag dus niet gaan om gewoon een vrijgevige "gift". Het is daarom belangrijk dat je een bewijs van de tegenprestatie bijhoudt zoals bv een sponsorcontract of foto's van het event waarbij jouw publiciteit getoond wordt.

De regel rond terugtrekken van BTW blijft behouden: 100% indien de waarde van het geschenk kleiner is dan 50 euro en 0% indien de waarde groter is dan 50 euro.

Deze kosten, inclusief de BTW die je eventueel niet mag terugtrekken, mogen wel volledige opgenomen worden als een kost in jouw boekhouding zonder enige aftrekbeperking.

Contacteer onze gratis boekinghulplijn

Nog vragen? Als Cashaca gebruiker kan je onze gratis fiscale hulplijn contacteren en één van onze adviseurs helpt jou snel verder!